Inför Resan

Inför Resan

Vaccinationskrav

När du ska resa till Thailand krävs det ett intyg att du är vaccinerad mot Gula Febern om du under de senaste 6 dygnen har vistats i ett land där sjukdomen finns. Den förekommer främst i Syd Amerika och i Afrika. Om du däremot kommer direkt från ett annat asiatiskt land eller Europa behövs det inte något intyg. Vad gäller övriga vaccinationer bör du alltid ta kontakt med en vaccinationsbyrå innan du ska resa då de har den senaste informationen gällande vilka vaccinationer som behövs.

thairesan solnedgångFörsäkringar

I din hemförsäkring ingår det normalt en reseförsäkring som gäller i 45 dagar. Ska du vara på resande fot längre måste du skaffa dig en tilläggsförsäkring. Hör med ditt försäkringsbolag men kolla även på de typiska reseförsäkringsbolagen om vad som erbjuds. Skulle du bli sjuk eller råka ut för en olycka när du är i Thailand och tvingas tillbringa en längre tid på sjukhus kan det bli väldigt dyrt.

Pengar

Det finns växlingskontor och banker i stort sett alla turistorter och ATM s (bankomater) finns det gott om både i anslutning till butiker som SevenEleven, Tesco och andra liknande matbutiker. Växlingskursen är i stort sett densamma oavsett vilket växlings- eller bankkontor du går till. Om du ska ta ut pengar i en ATM är det viktigt att du har en sifferkod och inte bokstavskod då det inte alltid finns bokstäver som motsvarar våra siffror här i Sverige. Din svenska bank kan ta ut en avgift när du gör uttag med kort både bankuttag och i ATM. I regel är växlingskontoren öppna alla dagar i veckan från 08,30 till 20,00 men de finns de kontor som har öppet ända till kl 22,00. Bankerna har vanligtvis öppet vardagar 08,30 till 16,00 förutom på större köpcentrum och liknande där bankerna även har öppet på helgerna.

Det går bra att använda både VISA och MasterCard i stort sett överallt men det kan vara lite svårare med Diner´s Club och American Express. Vill du betala online är PayPal det bästa sättet att göra det på. Det gäller oavsett om du handlar kläder eller vill spela casino online med paypal.

El

Thailand har samma volt och frekvens på sitt elsystem som vi har i Sverige, 220V 50Hz. Kontakterna passar dessutom direkt i deras vägguttag så det behövs ingen adapter.

Packning

Packa lite och lätt! Man användersällan mycket kläder och skor eftersom temperaturen alltid ligger runt 30 grader även på kvällstid om man inte åker till norra Thailand där det kan vara lite kyligt på nätter och kvällar. Ofta har man bara något tunt på sig båda dagtid och kvällstid med flipflop eller några enkla sandaler. Ska man däremot ge sig ut på vandringturer rekommenderas ett par ordentliga och gåvänliga sandaler. Det är billigt och enkelt att lämna in sin tvätt som man brukar återfå på en dag, vikt och struket. Skulle man sakna något finns det gott om billiga och enkla kläder att köpa i stort sett överallt. Om du reser med ryggsäck är det viktigt att du packar dina saker ordentligt och skyddar det som behöver skyddas med typ resepåsar eller vanliga plastpåsar. Att ha en kopia på pass, resehandlingar och biljetter i mer än en väska är inte så dumt. Och givetvis en bra kamera!

Övriga tips

Det finns ofta böcker på de större hotellen som du kan byta ut dina egna mot. Trots den digitala världen är det rätt så bra att ha med sig en hederlig resehandbok så att du inte missar några ”måstegöra” saker under din resa. Solkräm är också mycket viktigt att använda! Solen är väldigt skarp i Thailand och du kan köpa solkrämer till ungefär samma priser som hemma i Sverige.

Sist men inte minst!

Det är alltid viktigt att resa med ett öppet sinne och inte ha några förutfattade meningar om både det ena och det andra. Dina vänner har kanske redan besökt Thailand och delgett sina åsikter och upplevelser om Thailand och naturligtvis får vi läsa en hel del i media också. I värsta fall kan det bli en väldigt snedvriden syn på verkligheten och av hur du själv kommer att uppleva Thailand.