Resa till och i Thailand

Resa till och i Thailand

Att resa till Thailand

Det finns idag mängder med olika sätt att resa på till Thailand. Antingen att du reser på egen hand eller köper en charterresa där du bara kan hänga med utan att själv behöva ordna något.

resa till thailand med thairesanDet billigaste alternativet är oftast att boka flyget och hotellet separat istället för att boka en charterresa. Man kan däremot boka resan som en paketresa vilket är klokt då man ofta får en paketreseförsäkring med på köpet. Sen är ju frågan om man vill ha direktflyg eller föredrar en mellanlandning för att slippa sitta för många timmar i ett sträck
och om man kan tänka sig lite längre väntetider för att hitta lite billigare biljetter eller om man helst vill att resan ska ta så kort tid som möjligt. Vissa människor ser även flygresan som en del i resandet och för andra är det bara en transportsträcka där man ska ta sig från a till ö på kortaste och billigaste sättet. Oavsett vilket du föredrar hjälper vi dig gärna att hitta din drömresa.

Här kommer lite bra tips så länge på vad man kan tänka på när man ska ut och flyga:

 • Ha bekväma kläder på dig
 • Lossa bältet eller knäpp upp knappen i byxorna och ta av dig skorna när du satt dig i stolen
 • Rör på dig då och då så att du inte sitter stilla för länge
 • Håll igång din blodcirkulation med tåhävningar och stretchövningar så att dina vader får jobba, alternativt promenera i gången.
 • Eftersom det är väldigt torr luft i kabinen bör du tänka på att dricka extra mycket vatten.
 • Du bör också vara sparsam med alkohol som är vätskedrivande.
 • Var inte rädd för att be om en filt och kudde om du fryser eller har nackbesvär.
 • Använd nässpray eller tugga tuggummi mot tryck i öronen. Du kan också tryckutjämna genom att du håller för din näsa och sen blåser ut.
 • Istället för vanliga böcker är ljudböcker ett bra val då du kan luta dig tillbaka och sluta ögonen samtidigt som du ”läser” en bok.
 • Att använda stödstrumpor är väldigt skönt och kan även rädda dig från att få en blodpropp.
 • Använd en uppblåsbar fotpall om du är lite kort och gärna vill nå golvet.
 • Fuktighetskräm och tandborste/tandkräm är inte heller fel att ha.
 • På långa flygningar finns det färdiga sovpaket att köpa som då innehåller nackkudde, öronproppar, sockor och ögonbindel. En värmande sjal är inte heller så dumt att ha med sig.

Dröm dig bort och planera din nästa resa redan idag!

Att resa i Thailand

thairesan tipsar om flygDet finns många sätt att resa på i Thailand och här berättar vi lite mer om de olika ressätt.

Flyg

Det finns många olika flygbolag som flyger inrikes och ofta är biljetterna väldigt billiga. Thai Airways är det största flygbolaget och trafikerar flest inrikes linjer. Andra flygbolag som också flyger inrikes är Air Asia, Tiger Airways, Orient, Nok Air och Bankok Airways.

Tåg

tåg med thairesanMotsvarigheten till svenska SJ är State Railway of Thailand. Det är prisvärt att resa med tåg även om det saknas linjer till en hel del större destinationer. Där får man istället komplettera med taxi eller buss mellan de olika destinationerna. Det kan vara klokt att boka biljetter i god tid för att säkert få en bra plats. På de thailändska tågen finns det tre olika prisklasser så att det passar allt från budgetresenärer till de som gärna åker finare. Väljer du att åka 1:a klass har de på vissa sträckor privata kabiner med luftkonditionering men ofta är det dyrare än att ta ett lågprisflyg på samma sträcka. Sen har vi ju 3:e klass som är väldigt billigt men kanske inte att rekommendera om man ska åka i typ 12 timmar då det inte är speciellt bra komfort. 2:a klass är jämförbart med en 1:a klass bussbiljett och åker du dessutom på natten och har bokat en ”sleeper” görs sätena om till bekväma sängar.

thairesan bussBuss

Det finns många olika bussar att åka med i Thailand. Ska man åka långt har långfärdsbussarna ofta bara avgångar på morgon och kväll medan de kortare turerna ofta har avgångar hela dagen. Ska du åka luftkonditionerat rekommenderas det att du tar med en tjock tröja då det brukar vara väldigt kallt på bussarna. Även om man ofta får en filt är det sällan det räcker. På långa sträckor brukar det vara ett stopp ungefär efter halva vägen där man får antingen en dricka eller en soppa. Ofta visas det film på bussen och det är inte helt ovanligt att thairesan songthaewman får en matlåda och dricka vid avgång.

Songthaew

Det är en stor pickup-bil som man på ett billigt och smidigt sätt kan ta sig runt med. Man ställer sig helt enkelt bara längs gatan och höjer armen när en Songthaew närmar sig och sen är det bara att kliva upp på flaket och slå sig ner på de längsgående bänkarna. Ordet Songthaew betyder just ”två bänkar”. Ofta är de smockfulla och går väldigt långsamt men dom är otroligt billiga att åka med.

taxi med thairesanTaxi

Taxi går i stort sett alltid att få tag på i Thailand och i dag har nästan alla taxameter. Dock används de inte alltid så därför måste man absolut komma överens om priset innan man hoppar in i bilen. Eftersom det är en hel del chaufförer som inte pratar engelska är det vettigt att ha sin destination nerskriven på thai.

Tuk Tuk

tuk tuk thairesanÄr ett bra transportmedel på kortare sträckor och finns på många ställen runt om i Thailand. Du kan däremot inte ha alldeles för mycket bagage med dig då dom kan vara rätt små. I Ao Nang vid Krabi ser tuk tuk:arna ut som mopeder med täckta sidovagnar och på Phuket till exempel är det liknande miniflakbilar men med tak på.

Hyra bil i Thailand

Det är inte några större problem att hyra en bil i Thailand men man måste vara medveten om att det är ett helt annat tempo i trafiken än den vi har i Sverige. Det är också vänstertrafik och skulle du råka ut för en olycka är det stor risk att du är den som vållade olyckan då du anses ha mest pengar. Naturligtvis är det ett bekvämt sätt att ta sig runt på då du kan välja själv när och var du vill stanna och också ta dig fram i din egen takt. Men glöm inte kontrollera så det ingår en försäkring! Det finns ett antal företag som hyr ut bilar för den som vågar sig på att köra i Thailand. Men kom ihåg att trafikrytmen skiljer sig stort mot den vi är vana vid i Sverige, det är vänstertrafik och skulle olyckan vara framme kommer du med all sannolikhet att anses vara vållande till den då du anses ha mest pengar!! Det är naturligtvis ett behagligt sätt att färdas på, du väljer din egen takt och kan stanna när du vill. Viktigt är såklart kolla så det ingår en försäkring!

Moped o motorcykel

vespa thairesanDet mest populära sättet att ta sig fram i Thailand är på moped eller motorcykel. Motorcyklar används även som taxi både på landsbygden och inne i städerna och är ett billigt, smidigt och snabbt sätt att ta sig fram på. Det är också billigt att själv hyra en motorcykel men det kan också vara tämligen farligt. Det är mycket viktigt att du kontrollerar det fordon du ska hyra så det inte finns några repor eller skador för att du ska slippa bli ansvarig för dessa när du lämnar tillbaka fordonet. Kom ihåg att också kolla så det ingår försäkring. Det är precis som i de flesta länderna lag på att använda hjälp i Thailand och det är klokt val att göra det med tanke på att det sker rätt så många olyckor i trafiken varje år.

Båt

thairesan båtLängs kusterna i Siambukten och vid Andamansjön finns det färjetrafik mellan ett dussintal öar och fastlandet. Det fungerar också bra att åka longtails ut till de flesta närliggande öarna och andra stränder. Du kan hyra en egen longtail för en dag och själv bestämma vart du vill åka. Ofta går det att förhandla om priset och betala hyra antingen per dag eller per timme.

Cykel

Det går också hyfsat bra att ta sig fram på cykel och det finns idag en del ställen där du kan hyra cyklar. Samma som med de andra fordonen är att det är viktigt att kontrollera försäkring och att även här använda hjälm!